Zelfvertrouwen vergroten

coaching belgië

Wat goed dat je er bent!

Erkennen dat je weinig zelfvertrouwen hebt, is een belangrijke stap richting groei. Weinig zelfvertrouwen kan zich onder andere uiten in voortdurende twijfel, uitdagingen vermijden, afhankelijkheid van gedachten en meningen uit je omgeving, angsten, jezelf onbelangrijker vinden dan je partner en zelfkritiek. Door die signalen te erkennen en hulp te zoeken, kun je je zelfvertrouwen versterken en je volledige potentieel benutten.

Gaat dit over jou?

Je piekert je suf, voelt je vaak moe en hebt weinig energie. Eigenlijk heb je geen doel meer en je passie kun je al helemaal niet benoemen. Keuzes maken is erg lastig, je wilt tenslotte iedereen tevreden houden. Je bent bovengemiddeld loyaal tegenover anderen en wordt steeds lakser om eigen initiatieven te nemen.

Het gevolg is dat er telkens minder in je leven zal gebeuren waar je zelf voor kiest – je bent in een negatieve spiraal terechtgekomen. De negatieve en kritische stemmetjes in je hoofd nemen de bovenhand, waardoor je alleen maar onzekerder wordt over jezelf. Omdat je jezelf niet vertrouwt, laat je je leiden door meningen en initiatieven van anderen.

Sad,Woman,Hands,Off,Her,Face,So,Sadly,Sitting,On

Ben jij dit?

Jij…

 • bent bovengemiddeld gericht op de goed- en afkeuring van je omgeving;
 • denkt dat anderen altijd beter, mooier, slimmer enzovoort zijn;
 • houdt overtuigingen in stand die jouw weg naar succes belemmeren;
 • bent van jezelf verwijderd geraakt, wat maakt dat je je emotioneel afhankelijk voelt;
 • hoort stemmetjes in je hoofd die steeds zeggen dat je niets kunt, waardoor je faalangst ervaart;
 • wuift complimenten weg of zegt dat die helemaal niets voorstellen;
 • vindt het moeilijk om risico’s en veranderingen aan te gaan en je blijft liever veilig in je comfortzone;
 • hebt het idee dat je persoonlijke ontwikkeling stilstaat, nochtans wordt je zelfvertrouwen juist vergroot door persoonlijke groei;
 • hebt de neiging jezelf af te kraken, zowel in gedachten als door zelfkritiek uit te spreken tegenover andere mensen;
 • vertoont perfectionistisch gedrag en legt de lat vaak veel te hoog voor jezelf;
 • vertrouwt meer op het beslissingsvermogen van anderen dan dat van jezelf.

Wat zelfvertrouwen jou oplevert

Meer zelfvertrouwen levert talrijke voordelen voor je op, waaronder:

 • innerlijke kracht
  Zelfvertrouwen geeft je een gevoel van innerlijke kracht en veerkracht om uitdagingen aan te gaan en obstakels te overwinnen.
 • zelfacceptatie
  Zelfvertrouwen vergroot je vermogen om jezelf te accepteren zoals je bent, inclusief je zwaktes en fouten, wat tot een positiever zelfbeeld
 • onafhankelijkheid
  Meer zelfvertrouwen stelt je in staat om zelfstandig beslissingen te nemen en je eigen pad te volgen zonder afhankelijk te zijn van de goedkeuring van anderen.
 • assertiviteit
  Zelfvertrouwen maakt het makkelijker om assertief te zijn en duidelijk te communiceren over je eigen behoeften en grenzen. Dat leidt tot gezondere relaties.
 • succes
  Zelfvertrouwen is vaak gekoppeld aan succes op verschillende gebieden in het leven, zoals carrière, relaties en persoonlijke prestaties.
 • minder angst
  Meer zelfvertrouwen vermindert gevoelens van angst, twijfel en zelfkritiek, waardoor je beter in staat bent om risico’s te nemen en nieuwe kansen te omarmen.
 • geluk
  Zelfvertrouwen vergroot je algemene gevoel van welzijn, net als de tevredenheid over jezelf en je leven. Zo ervaar je meer vreugde en vervulling.

Kortom: meer zelfvertrouwen opent de deur naar een leven van zelfacceptatie, succes en geluk. Het stelt je in staat om het beste uit jezelf te halen en vol vertrouwen je doelen na te streven.

Strong,Woman,,Winning,,Success,,,And,Life,Goals,Concept.,Young
coaching belgie

Je zelfvertrouwen vergroten, hoe doe je dat?

Je zelfvertrouwen vergroten, is een proces dat tijd en oefening vergt. Je zult merken dat het al snel z’n vruchten afwerpt wanneer je ermee aan de slag gaat. Hierbij geef ik je enkele waardevolle tips om je zelfvertrouwen te vergroten:

 1. Identificeer je sterke punten
  Maak een lijst van je vaardigheden, talenten en prestaties. Door je sterke punten te erkennen, kun je je zelfvertrouwen vergroten en jezelf helpen te waarderen.
 2. Stel realistische doelen
  Stel haalbare doelen voor jezelf (hak een groot doel in stukjes) en probeer ze stapsgewijs te bereiken. Je doelen behalen, kan je een gevoel van voldoening geven en je zelfvertrouwen versterken.
 3. Neem positieve zelfspraak aan
  Let op je innerlijke dialoog en vervang negatieve gedachten door positieve en ondersteunende gedachten. Spreek jezelf aan met vriendelijkheid en begrip in plaats van kritiek. Voer die positieve zelfspraak ook in communicatie met derden.
 4. Stap uit je comfortzone
  Daag jezelf regelmatig uit door nieuwe dingen te proberen en risico’s te nemen. Uitdagingen overwinnen en grenzen doorbreken, kan je zelfvertrouwen vergroten en je laten groeien als persoon.
 5. Verzorg jezelf
  Zorg goed voor je lichaam en geest door geregeld te bewegen, gezond te eten, voldoende te slapen en tijd te besteden aan activiteiten die je leuk vindt. Een gezonde levensstijl kan je zelfbeeld verbeteren en je zowel energie als vitaliteit geven.
 6. Zelfliefde
  Een gezonde dosis zelfliefde is de basis voor zelfvertrouwen. Onderzoek wat jouw behoeften zijn, welke dingen je fijn vindt en waarvan je gelukkig en energiek wordt. Kun je daarbij hulp gebruiken? Dan is mijn veertiendaagse challenge iets voor jou. Schrijf je snel in!
 7. Omring jezelf met inspirerende mensen
  Ga om met vrienden, familieleden en mentoren die jou inspireren, in je geloven en aanmoedigen. Een inspirerend en ondersteunend netwerk hebben, kan je zelfvertrouwen versterken en je helpen om te gaan met uitdagingen.
 8. Leer van je missers
  Zie mislukkingen en tegenslagen als leermomenten in plaats van een bewijs van je ontoereikendheid. Analyseer wat er fout is gegaan, neem leerervaringen mee en gebruik die kennis om in de toekomst sterker te worden.
 9. Doe aan zelfontwikkeling
  Investeer in zelfontwikkeling. Hoe meer je over jezelf te weten komt, hoe beter je jezelf leert kennen en hoe meer je jezelf vertrouwt. Dat is een levenslang proces. Jezelf op emotioneel en mentaal niveau verzorgen, is minstens zo belangrijk als fysieke zelfzorg (bv. sporten, gezond eten, uiterlijke verzorging & hobby’s).

Onthoud dat je zelfvertrouwen vergroten een proces is dat tijd en consistentie vereist. Wees geduldig en vriendelijk voor jezelf, terwijl je een sterker gevoel van eigenwaarde probeert op te bouwen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Je zelfvertrouwen vergroten met een coach

Met een coach werken, kan een waardevolle investering in jezelf en in je toekomst zijn. Door de ondersteuning en begeleiding van een coach kun je je zelfvertrouwen vergroten en een vervullender en zelfverzekerder leven leiden.

Via individuele coaching leer ik je hoe je negatieve gedachtepatronen voorgoed verbreekt. Er vindt bewustwording plaats van je onbewuste patronen, wat de sleutel tot verandering en verbetering is.

Neem vandaag nog contact met me op om te weten welke mogelijkheden qua coaching er zijn in mijn praktijk in Hilvarenbeek en welke het beste bij jouw verwachtingen aansluiten.

vertrouwenspersoon bedrijf