“Ik vermijd het nieuws!”

coaching narcisme

Boeiende blogs over persoonlijke ontwikkeling

Op deze pagina vind je boeiende blogs over diverse onderwerpen die ik tijdens mijn individuele coaching behandel, waaronder conflictvermijdend gedrag, (een gebrek aan) zelfvertrouwen, narcisme en persoonlijke ontwikkeling in het algemeen. Zo kan je als aanvulling op online coaching of training op je werk een bredere kennis en handige tips vergaren.

Heb je een specifiek thema in gedachten waarover je meer zou willen weten? Stuur mij een bericht en wie weet schrijf ik er binnenkort wel een blogpost over!

“Ik vermijd het nieuws!”

Sad,Woman,Hands,Off,Her,Face,So,Sadly,Sitting,On

Het nieuws vermijden, een goed idee?

“Ik vermijd het nieuws”, dat hoor ik mensen steeds vaker zeggen. Dat snap ik enigszins wel. In het nieuws wordt vaak veel aandacht besteed aan negatieve gebeurtenissen, wat stress, angst en somberheid kan veroorzaken. Vroeger hadden we enkel de krant en het acht uur-journaal. Tegenwoordig worden we elke minuut van de dag op de hoogte gehouden van nieuwsberichten als we dat willen. Die constante stroom van berichten kan overweldigend zijn en tot een informatieoverload leiden, waardoor het moeilijk wordt om belangrijke informatie te filteren. Voor sommige mensen kan het nieuws volgen een negatieve invloed hebben op hun stemming en geestelijke gezondheid – inclusief gevoelens van machteloosheid en hulpeloosheid.

Hoewel het nieuws vermijden voordelen kan hebben, is het ook goed om je te realiseren dat het zinvol kan zijn om op de hoogte te blijven van belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen, vooral als ze betrekking hebben op jou of jouw gemeenschap. Ondanks dat je bij zaken betrokken bent, heb je er zelden een directe invloed op. We houden ons meestal bezig met dingen waarbij we wel betrokken zijn en geen invloed op hebben. Dat zorgt voor veel onnodige onrust in je hoofd.

Wil je meer controle over je piekergedachten? Lees dan mijn blog over ‘de cirkel van invloed en betrokkenheid’.

Herken jij deze piekergedachten?

Regelmatig piekeren we ons suf en maken we ons druk over zaken waar we weinig of zelfs helemaal niets aan kunnen veranderen. Behalve een negatieve stemming levert dat piekeren ons niets op. Sterker nog: het kan zelfs tot een negatieve stemming, depressie of zelfs een burn-out leiden. Zo zonde!

Om meer rust in je hoofd te ervaren, helpt de methode ‘de cirkel van invloed en betrokkenheid’. Zo kun je je richten op datgene waar jij wél invloed op hebt. Zaken waar je beperkte of zelfs helemaal geen invloed op hebt, zijn:

Dingen die binnen je cirkel van invloed vallen, zijn dan weer je gedachten, je reactie en je gedrag.

Hoe pas je ‘de cirkel van invloed en betrokkenheid’ in je dagelijkse leven toe?

In plaats van je te laten ontmoedigen door problemen op het werk waarover je geen controle hebt, richt je je op hoe je kunt bijdragen aan oplossingen en verbeteringen binnen je eigen taken en verantwoordelijkheden.

In plaats van je te concentreren op hoe anderen communiceren en zich gedragen, richt je je op hoe je zelf kunt bijdragen aan gezonde en positieve relaties door middel van communicatie, respect en empathie. Behalve dat je geen invloed op het gedrag van anderen hebt, ben je er zeker ook niet verantwoordelijk voor. Je kunt het daar laten waar het thuishoort.

In plaats van jezelf door externe omstandigheden te laten beperken, neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen groei en ontwikkeling. Dat doe je door middel van educatie, coaching, training en zelfreflectie.

Wat ‘de cirkel van invloed en betrokkenheid’ jou oplevert

Door je te richten op zaken waarop je invloed hebt, kun je je energie effectiever gebruiken. In plaats van je zorgen te maken over dingen buiten je cirkel van invloed, concentreer je je op concrete acties die je kunt ondernemen om je situatie te verbeteren.

‘De cirkel van invloed’ moedigt je aan om verantwoordelijkheid voor je eigen leven te nemen. Door te erkennen dat je altijd een keuze hebt en dus invloed op je situatie kan uitoefenen, voel je de kracht om in actie te komen en zowel positieve veranderingen als verbeteringen door te voeren.

Door je bewust te zijn van je invloedssfeer, kun je effectiever met anderen communiceren. In plaats van je te focussen op wat anderen zouden moeten doen, richt je je op hoe je zelf kunt bijdragen aan oplossingen en samenwerking.

Door binnen je cirkel van invloed te werken, blijf je jezelf ontwikkelen en groei je. Als je je actief van je onbewuste patronen bewust wordt en je vaardigheden, kennis en houding verbetert, vergroot je je invloedssfeer en zul je je doelen effectiever bereiken.

‘De cirkel van invloed’ is een krachtig concept dat jou kan helpen meer rust te ervaren en meer controle over je leven te krijgen. Door je te richten op zaken waarop jij invloed hebt, kun je je energie effectiever gebruiken en positieve veranderingen teweegbrengen – zowel in jezelf als in je omgeving. Je komt dichter bij jezelf, waardoor je met meer tevredenheid, zeggenschap en zelfvertrouwen leeft; en dat in een realiteit die veel beter bij je past.

Door je te richten op de dingen waarop je invloed hebt, neem je de regie en zul je meer vertrouwen, zeggenschap en tevredenheid ervaren. Wil je meer weten over de methode en ermee aan de slag gaan? Je hoeft het niet alleen te doen!

Zorg goed voor jezelf.

Liefs,

José