Intern proces in ons brein, hoe werkt dat?
Via onze zintuigen komen externe gebeurtenissen ons brein binnen. Deze gaan door onze filters (deze zijn zeer persoonlijk, we gieten er ons eigen sausje over) waarna er een interne representatie ontstaat van de werkelijkheid.
Deze interne voorstelling is opgebouwd uit beelden, geluiden, gevoelens, interne dialoog (woorden die je tegen jezelf zegt), geur en smaak.
De mate van weglating, vervorming of generalisatie is afhankelijk van tijd, ruimte, materie, energie, taal, herinnering, houding, waarden en overtuigingen, en verschillende beslissing programma’s in ons systeem.
Er wordt als het ware een persoonlijke afspiegeling gegeven van de realiteit welke door onze filters direct gekleurd is. En daarmee creëert ieder mens zijn eigen realiteit en nimmer de werkelijke realiteit.
Zo ziet iemand met andere waarden, overtuigingen en herinneringen de wereld vanuit een ander perspectief dan jij.
En daar komt ook ander gedrag uit voort.
Dit is belangrijk om te weten, want door je meer in te leven in het wereldbeeld van de ander, kun je elkaar beter begrijpen en meer begrip tonen voor elkaar. Een open en begripvolle houding ten opzichte van het wereldbeeld van de ander verbetert aanzienlijk de communicatie met de ander.
Dat wat we zien of herkennen in een situatie, bij een ander zegt meer over onszelf dan over de werkelijkheid. Een onderwijzeres ziet het gedrag van kinderen, een tuinman ziet mooi of slecht groenwerk, een brandweerman ziet gevaren, een ondernemer ziet overal kansen, en een fysiotherapeut ziet slechte houdingen.