Effectief communiceren

Communiceren is gedrag wat je doet

Om effectiever te communiceren en om gedrag te kunnen veranderen is het handig als we eerst weten hoe communicatie werkt.

Oké, communiceren doe je minimaal met z’n tweeën, toch ben alleen jij verantwoordelijk voor jouw gedrag/communicatie. Daar heb je wat te doen, bij jezelf!

Door krachtige persoonlijke ontwikkeling, ga je jezelf beter leren kennen en begrijpen. Zo krijg je snel en op een makkelijke manier, inzicht in de drijfveren en motivaties van ons handelen.

Het is een bewustwording van je onbewuste handelen, waardoor je jezelf geen trucjes laat aanleren, maar vanuit je “eigen ik” effectieve communicatie eigen maakt.

 

Heb jij dat weleens?

-dat je de ander totaal niet begrijpt?

-dat een ander heel heftig reageert terwijl jij nietsvermoedend iets vertelt?

-dat je het idee hebt dat je iemand al 10 x een beschrijving hebt laten lezen en hij/zij het nog steeds niet begrijpt?

-dat je je irriteert aan de besluiteloosheid van je collega?

Soms is het lastig de ander zijn wereldbeeld te begrijpen, er kan miscommunicatie ontstaan.

Vaak zijn er emoties mee gepaard, deze emoties kunnen hoog oplopen, waardoor je steeds minder helder kunt nadenken. Dit is niet helpend voor een goede, rustige en effectieve communicatie.

“Er zijn geen onwillige mensen, alleen inflexibele communicatoren.” 

Hoe kan je het dan wel aanpakken?

Wanneer we elkaars wereldbeeld (kijk op de wereld) beter leren begrijpen zullen we er meer respect voor krijgen.

We nemen allemaal dezelfde buitenwereld waar via onze zintuigen. Maar waarom reageert toch iedereen anders op de buitenwereld?

Via een intern proces in ons brein worden deze zintuiglijke waarnemingen omgezet in communicatie en gedrag. 

Op basis van onze waarneming en de filtering van de informatie, vormen we dagelijks vanuit terugkerende gedachtepatronen ons gedrag. 

Als je deze methodiek eigen maakt en dus vanzelf toepast, word je je bewust van je waarnemingen, gedachtepatronen en gedrag, zodat je waar nodig blijvende veranderingen in je communicatie en gedrag kunt maken en tot betere resultaten kunt komen.

Intern proces in ons brein, hoe werkt dat?

Via onze zintuigen komen externe gebeurtenissen ons brein binnen. Deze gaan door onze filters (deze zijn zeer persoonlijk, we gieten er ons eigen sausje over) waarna er een interne representatie ontstaat van de werkelijkheid. 

Deze interne voorstelling is opgebouwd uit beelden, geluiden, gevoelens, interne dialoog (woorden die je tegen jezelf zegt), geur en smaak. 

De mate van weglating, vervorming of generalisatie is afhankelijk van tijd, ruimte, materie, energie, taal, herinnering, houding, waarden en overtuigingen, en verschillende beslissing programma’s in ons systeem.

Er wordt als het ware een persoonlijke afspiegeling gegeven van de realiteit welke door onze filters direct gekleurd is. En daarmee creëert ieder mens zijn eigen realiteit en nimmer de werkelijke realiteit.

Zo ziet iemand met andere waarden, overtuigingen en herinneringen de wereld vanuit een ander perspectief dan jij.

En daar komt ook ander gedrag uit voort.

Dit is belangrijk om te weten, want door je meer in te leven in het wereldbeeld van de ander, kun je elkaar beter begrijpen en meer begrip tonen voor elkaar. Een open en begripvolle houding ten opzichte van het wereldbeeld van de ander verbetert aanzienlijk de communicatie met de ander.

Dat wat we zien of herkennen in een situatie, bij een ander zegt meer over onszelf dan over de werkelijkheid. Een onderwijzeres ziet het gedrag van kinderen, een tuinman ziet mooi of slecht groenwerk, een brandweerman ziet gevaren, een ondernemer ziet overal kansen, en een fysiotherapeut ziet slechte houdingen.

Zet jij vandaag de eerste stap?

Plan jouw gratis kennismakingsgesprek in!

Zou jij graag willen weten hoe je makkelijker effectief kunt communiceren? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op.

In een gratis kennismakingsgesprek bespreken we waar jouw uitdaging ligt en welk PauwR coach traject daar het beste op aan zal sluiten.

Een gratis kennismakingsgesprek kun je makkelijk inplannen door op onderstaande link te klikken en me een whatsapp bericht te sturen. Binnen 24 uur hebben wij onze afspraak staan!

KLIK HIER om een Whatsapp bericht te sturen

Een afspraak maken?

Neem gerust contact op