Narcisme in relaties

15 narcistische kenmerken:

 • De narcist in relatie is egoïstisch: er is 1 agenda, dat is die van de narcist. Daar zal alles voor moeten wijken. De narcist denkt enkel aan zijn eigen voordeel en kan heel moeilijk delen.
 • De narcist in relatie trekt je aan om je vervolgens weer af te stoten: hij helpt je en is lief voor je, hemelt je op om je vervolgens weer boos op je te zijn en je af te stoten en te negeren, je bevindt je in een emotionele rollercoaster wanneer er sprake is van narcisme in relatie.
 • De narcist laat zich negatief uit over je uiterlijk: “Doe je dat aan vanavond?” “Nu ga je een keer met mij mee, en dan doe je dat aan?” “Heb je niet iets leukers?”, “Jij hebt toch eigenlijk echt geen smaak he?” 
 • De narcist geeft jou altijd de schuld. Maakt niet uit wat er gebeurd is. Wanneer hij zijn autosleutels niet kan vinden is dat jouw schuld, jij bent verantwoordelijk voor die “eeuwige puinhoop” in huis. Als later blijkt dat ze in zijn jaszak zaten, hoor je niets, ook geen excuses voor zijn beschuldigende uitlatingen.
 • De narcist in relatie isoleert je van je vrienden en familie: Aan jouw familie en vrienden is van alles mis. Het is beter voor je als je daar zo min mogelijk mee omgaat, zegt hij. Je vertelt er ook niet zoveel meer over, je betrapt jezelf er zelfs op dat je niet meer graag vertelt wanneer je bij ze langs bent geweest.
 • De narcist heeft geen empathie: Hij kan zich niet inleven in anderen. Houdt om deze reden geen rekening met jouw gevoelens en wensen, deze worden totaal genegeerd. Dit zal betekenen dat hij constant, zonder schroom, jouw grenzen over gaat. De narcist in relatie weet dat jij wel een empathisch persoon bent, daar heeft hij je op uitgezocht. Hoe meer liefde en zorg jij kan blijven geven, hoe langer de narcist bij je blijft. Jij bent een onuitputtelijke bron van liefde, jouw liefde verdwijnt in een bodemloze put, wanneer je al jouw liefde aan een narcist geeft.
 • De narcist zoekt continu bevestiging: Omdat de narcist erg onzeker is van zichzelf, spreekt hij zijn “positieve eigenschappen” (of waar hij in wil geloven) overdreven vaak en vol overtuiging uit, zodat de ander en ook hij zelf hierin zal gaan geloven.
 • De narcist laat je “manipulatief” denken dat je niks kan of niks goed doet, dit doet hij vaak onopgemerkt. Sarcastische grappen, of op een hele vriendelijke toon vertellen dat jij toch zeker niet geschikt bent. “Dat snap jij niet”, “ik zie dat je wel je best doet onze kinderen goed op te voeden”, “jij denkt dat je daar goed in bent”, etc.
 • De narcist maakt continue ruzie: De narcist is continu uit op conflicten. Hoe hoger een conflict oploopt, hoe meer voeding hij hier uit haalt. Probeer nooit een conflict met een narcist te winnen, hij zal tot het uiterste gaan. Mocht hij het conflict dreigen te verliezen, zal hij het onderwerp subtiel en manipulatief verdraaien. Hij gaat samenwerkingen aan, vriendschappen en relaties. Vaak van korte duur, ze eindigen meestal met ruzie. Volgens de narcist is het nooit zijn schuld en voelt zich dan ook niet verantwoordelijk of schuldig voor al deze onoplosbare conflicten. 
 • De narcist is verbaal agressief: Je wordt overdonderd door zijn uitspraken en de toon waarop hij je benadert. Hij overbluft je, je raakt geëmotioneerd en kunt daardoor niet goed nadenken, laat staan de juiste woorden nog vinden. Wanneer het te lastig voor hem wordt, smijt hij met termen als: “Met jou kun je niet praten”, “jij begrijpt het ook nooit”, “je zakt maar in de stront” of nog erger “ik maak je kapot!” en loopt weg. 
 • De narcist kan niet tegen kritiek: Oei, kritiek of goedbedoelde feedback ontvangen kan hij niet. De gever zal gestraft worden. De bal zal 10x zo hard terug komen. Termen als: “Jij weet het altijd beter”, “Doe het dan lekker zelf als je het allemaal zo goed weet”, “Ik doe het zoals ik dat wil” en “Nu kap ik ermee!” zullen zijn reacties zijn. De narcist Is dan ook vaak eigen baas of heeft een leidinggevende functie.
 • De narcist is materialistisch: Macht en materialen zijn een maatstaf voor geluk in de ogen van een narcist. Alles om te shinen, alles voor de buitenwereld. Jij bent zijn pronkstuk. De narcist laat jou stralen, hij wil dat je dure kleding draagt. Hij ziet je als zijn verlengstuk en vindt het daarom erg belangrijk dat ook jij er perfect uitziet als je met hem mee mag. Hoe mooier, slimmer en liever jij bent, hoe aantrekkelijker jij bent voor een narcist.
 • De narcist zijn woorden komen niet overeen met zijn daden: Met zijn woorden belooft hij gouden bergen, maar als je nagaat hoeveel beloften hij (nog) niet is nagekomen zul je ervan schrikken. 
 • De narcist spiegelt zijn gedrag: Hij zal jou beschuldigen van zijn gebrekkige karaktereigenschappen. :Je bent koud”, “Je maakt met iedereen ruzie”, “Je zou professionele hulp moeten inschakelen”, “Er is echt iets mis met jou”, “Wat maak je toch altijd overal een puinhoop van”, “Jij maakt nooit iets af.” Dit alles gaat allemaal niet over jou, maar hij weerspiegelt zijn gedrag op jou.
 • De narcist is zeer manipulatief: Hij verdraait verhalen en de waarheid. Wanneer jij 5 zinnen gesproken hebt, kiest hij daar bv 3 of 4 woorden uit en bedenkt daar zijn eigen waarheid omheen. Het kan zomaar dat zijn versie van het verhaal helemaal tegen de kern van jouw boodschap in druist.Een manipulatieve communicatie methode van hem is de mening van andere mensen bij zijn verhaal betrekken (al dan niet op waarheid gebaseerd), waardoor hij ongemerkt een front vormt met een scala van aan hem gelijkgestemden, waar jij in je uppie tegenover staat.Ook legt hij je de woorden en mening in de mond, hij beïnvloed je op een slinkse wijze die je amper door hebt. Over het algemeen is de narcist verbaal oersterk, zo bluft en blaast hij je ongemerkt aan de kant. Zo krijgt hij de ander zover dat zij doen wat hij wenst.

Heb ik een relatie met een narcist?

Herken jij je in bovenstaande voorbeelden? Dan is de kans groot dat jij een relatie met een narcist hebt, of een persoon met narcistische trekken. Dit kan een werk-, familie- of liefdesrelatie zijn.

Wist jij dat ieder mens heeft narcistische trekken in zich heeft. Uiteraard de een meer dan de ander. Waar het om gaat is of je de omgang met een persoon met veel narcistische eigenschappen als prettig ervaart of juist als uitputting.

Ben alert wanneer jij je vaak moe voelt en laag in je energie zit. Wanneer jij conflicten uit de weg gaat, om ruzie te voorkomen. Wanneer jij het werk en taken voor de ander doet om gezeur te voorkomen. Wanneer jij keuzes maakt, waarvan jij denkt dat de ander dat zo zou doen. Wanneer jij constant denkt wat je partner ervan denkt. Wanneer jij het gevoel hebt dat je in cirkeltjes blijft lopen en er geen einde aan lijkt te komen. Wanneer jij denkt, als dit….dan komt er rust. Wanneer jij overal de schuld van krijgt. Wanneer jij het gevoel hebt altijd op eieren te lopen. Wanneer jouw zelfvertrouwen kleiner en kleiner wordt. Wanneer jij niet meer van jezelf houdt. Dit zijn mogelijke gevolgen van narcisme in relaties.

Men spreekt over verborgen narcisme in relaties, wanneer de narcist zijn aandacht trekt door een extreem grote slachtofferrol aan te nemen. 

 

Kies voor jezelf bij narcisme in relaties

Wanneer jij narcisme herkent als onderdeel van de dans van jouw leven, dan kun je kiezen of je aan deze uitputtende dans wilt meedoen, of liever op je eigen ritme door het leven danst.

Het is alles behalve makkelijk om een relatie met een narcist te verbreken. De narcistische trekjes, komen bij de narcist na relatiebreuk nl onbegrensd naar boven. Mijn advies is om zo weinig mogelijk contact met de narcist na relatiebreuk te hebben. Daarnaast dien je met spoed te leren hoe je het best met de narcist na relatiebreuk om kunt gaan. Professionele hulp van een ervaringsdeskundige zoals een coach narcisme, kan je veel verdriet, boosheid, onbegrip en geld (zoals advocaatkosten) besparen. 

Als een narcist de relatie verbreekt zal de reden zijn dat hij niet genoeg voeding van je kreeg, en heeft hij een andere voedingsbron gevonden.

Na de relatie met een narcist, zul je je verlicht voelen, alsof er een deken van je af is gevallen. De rust welke je zult ervaren is overweldigend. Je zult merken dat er (nagenoeg) geen problemen of gezeur meer op je pad komt. Het leven is ineens zo overzichtelijk en eenvoudig. Ook worden er vriendschappen (her)geboren waarmee je echte verbinding voelt. Je gaat weer ontdekken wat jij fijn vindt en waar jij gelukkig van wordt. 

Je bent het meer dan waard om de regie in eigen hand te nemen!

Kortom, kies voor jezelf bij narcisme in relaties, je zult meer rust ervaren en een energieker, leuker, ontspannender, gezonder, liefdevoller en gelukkiger leven gaan leven.

Zorg goed voor jezelf! 🍀❤️🦚

Zet jij vandaag de eerste stap?

Plan jouw gratis kennismakingsgesprek in!

Zou jij graag willen weten hoe jij makkelijker kunt omgaan met narcisme in jouw relatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op.

In een gratis kennismakingsgesprek bespreken we waar jouw uitdaging ligt en welk PauwR coach traject daar het beste op aan zal sluiten.

Een gratis kennismakingsgesprek kun je makkelijk inplannen door op onderstaande link te klikken en me een whatsapp bericht te sturen. Binnen 24 uur hebben wij onze afspraak staan!

KLIK HIER om een Whatsapp bericht te sturen

Een afspraak maken?

Neem gerust contact op