Leren nee zeggen

Heb jij moeite met nee zeggen?

 • Pas jij je behoeften snel aan, of cijfer je jouw behoeften zelfs weg?
 • Laat je snel over je grenzen heen gaan?
 • Zorg jij graag voor anderen en vind je loyaliteit erg belangrijk?
 • Doe je dingen die je eigenlijk liever helemaal niet wil doen?
 • Vind je hulp aan anderen vragen moeilijk, denk jij het allemaal wel alleen te kunnen?
 • Denk jij voor anderen en vul jij dingen voor hen in?

Situaties nee zeggen

Er zijn veel verschillende situaties waarop je nee kunt zeggen, misschien ben je je er helemaal niet eens van bewust.

Een antwoord op concrete vraag, herkennen we allemaal. De vraag of je de hond van de buren wilt uitlaten of boodschappen voor je moeder wilt meebrengen.

Een situatie van nee zeggen is ook wanneer jij jouw eigen behoeften en wensen naar de achtergrond verplaatst. Je cijfert jezelf weg, ondanks hier geen antwoord van een ja of een nee wordt verwacht, is het wel degelijk een manier van nee zeggen. Door dingen te doen waar de ander gelukkig van wordt, zeg je misschien onbewust nee tegen je eigen geluk.

We kennen ze allemaal wel, de patronen waar we ons, vaak onbewust, jaren aan vasthouden. Doe je dingen automatisch, omdat jij dat wil? Of houd je deze patronen in stand omdat dit een lastige situatie is om nee te zeggen?

Hoe snel je ja zegt tegen de vraag van een ander, hoe moeilijk je het vindt om een ander om hulp te vragen. Je vindt jezelf vaak niet belangrijk genoeg. In deze situatie zeg je nee tegen jezelf door geen hulp in te schakelen.

Beleefd nee zeggen

Je leert  beleefd nee zeggen op een manier zonder de ander te kwetsen of over zijn/haar grenzen heengaat. Op een vriendelijke maar duidelijke manier zeggen wat je wel en niet wilt of vindt, in plaats van te zeggen wat een ander mogelijk zou willen horen.

Indien er een conflict ontstaat op het moment dat jij beleefd nee zegt, is dat het teken dat het de hoogste tijd is dat jij je grens aangeeft, wellicht is diegene al over jouw grens heengegaan?

Manieren om nee te zeggen

 • Nee is nee, ben duidelijk en consequent.
 • Ben niet te lang van stof, je hoeft geen ellenlange verklaringen af te leggen. Dit veroorzaakt onduidelijkheid waardoor er twijfel ontstaat.
 • Wanneer je zelf het antwoord nog niet zeker weet kun je een denkpauze inlassen. Zeg simpelweg dat je er later op terugkomt.
 • Ga een gesprek aan om je ongenoegen te uiten.
 • Heel belangrijk om te beseffen: Nee zeggen is nee zeggen tegen een taak/vraag, niet tegen de persoon. Het is niet persoonlijk. Dat maakt het vaak veel makkelijker.
 • Je zult ervaren dat je het gewoon overleeft wanneer je een “nee” als antwoord geeft. Mensen accepteren het zolang jij achter jouw keuze staat. Sterker nog, je zult meer gerespecteerd worden wanneer jij voor jouw keuze/mening opkomt. 

 

Gevolgen wanneer je te vaak ja zegt, terwijl je nee bedoelt

kunnen groot zijn. Je zult vaak een ontevreden gevoel hebben, je baalt van jezelf wanneer je je weer te zwak hebt opgesteld, je hebt spijt. Je bouwt frustratie op. Met als gevolg dat je je zwakker en onzekerder gaat voelen en het steeds lastiger wordt om bij je gevoel en behoefte te blijven. Waardoor het de volgende keer nog moeilijker voor je wordt om nee te zeggen. Je weet niet meer waar jouw grenzen liggen en je laat je agenda door anderen bepalen. Gevolgen kunnen zijn dat je een burn-out (opgebrand) raakt of juist bore-out (je wordt onderschat en krijgt klussen en taken beneden je kunnen) raakt. Het is tijd om te leren nee zeggen.

 

Wat als je leert nee te zeggen…

Het andere uiterste is overal nee tegen zeggen, dat is ook vast niet wat jou gelukkig maakt. Probeer telkens een weloverwogen keuze te maken. Je mag nooit vergeten waar jouw persoonlijke grens ligt. Luister goed naar je gevoel. 

Durf vaker nee te zeggen, hiervoor zul je de behoefte om iedereen een plezier te willen doen en dingen te doen volgens hun verwachtingen los moeten laten. Je zult ervaren dat je zelfvertrouwen vergroot en je meer respect van je omgeving zult krijgen, wanneer je hebt leren nee zeggen.

Maar hoe doe je dat?

Het besluit om het voortaan anders te willen doen en jezelf niet meer compleet weg te cijferen door leren nee zeggen, is de eerste stap. Kies voor jezelf. PauwR Coaching werkt samen met jou aan meer balans in je leven. We gaan samen werken aan je zelfbeeld en je zelfvertrouwen. Dit is een proces met pieken en dalen. Ook als het wat minder gaat, kun je me dat 24/7 laten weten en sta ik binnen 24 uur voor je klaar.

Zorg goed voor jezelf!🍀❤️🦚

Zet jij vandaag de eerste stap?

Plan jouw gratis kennismakingsgesprek in!

Zou jij graag willen weten hoe jij kunt leren om makkelijker nee te zeggen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op.

In een gratis kennismakingsgesprek bespreken we waar jouw uitdaging ligt en welk PauwR coach traject daar het beste op aan zal sluiten.

Een gratis kennismakingsgesprek kun je makkelijk inplannen door op onderstaande link te klikken en me een whatsapp bericht te sturen. Binnen 24 uur hebben wij onze afspraak staan!

KLIK HIER om een Whatsapp bericht te sturen

Een afspraak maken?

Neem gerust contact op