De pleaser

Ben ik een pleaser?

-Heb jij moeite met nee zeggen, cijfer jij jezelf vaak weg omdat je loyaliteit naar anderen belangrijker vindt? Een pleaser zegt liever nee tegen zichzelf.

-Zorg jij liever voor de ander dan dat jij je door een ander laat verzorgen, heb jij snel het gevoel dat de ander zijn tijd te kostbaar is om voor jou te zorgen? Een pleaser is zorgzaam.

-Ben jij gevoelig voor de stemming van de ander, en neem jij de stemming van een ander zelfs over? Een pleaser is invoelend in de ander, maar ook voor stemmingen en sferen.

-Pak jij elke bal op die je op de grond ziet liggen? Trek jij ook werk/taken naar je toe die helemaal niet van jou zijn? Een pleaser heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

-Werk jij knetter hard om te voldoen aan de (soms veel te hoge en onrealistische) verwachtingen en eisen van de ander waardoor je niet eens meer weet waar jouw grenzen liggen? Een pleaser gaat (te) makkelijk over zijn/haar grenzen heen.

-Zeg jij vaak “sorry”, en bied jij je verontschuldiging om de haverklap aan? Wuif je complimenten weg of bagatelliseer je ze? Een pleaser stelt zich ondergeschikt op.

-Vind jij het belangrijk wat anderen van je denken? Wil jij door iedereen lief, leuk,  aardig en goed gevonden worden? Een pleaser houdt zich vaker bezig met wat anderen van hem/haar denken, dat wat hij/zij er zelf van denkt.

Voor een pleaser zijn dit herkenbare situaties:

-Veel liever doe jij alleen de afwas, dan dat je de ander vraagt te helpen. Terwijl jullie alle twee een zware werkdag achter de rug hebben. Laat je je partner maar even tot rust komen op de bank, dan breng jij zometeen een kopje thee als je klaar bent in de keuken. Zodra jullie uiteindelijk aan de thee zitten, vraagt hij aan je, tijdens het zappen, of je de verwarming eigenlijk wel aan hebt gezet, en voordat je het beseft sta jij aan de thermostaat knop te draaien terwijl hij het programma dat jullie gaan kijken uitkiest. De pleaser in jou pakt alles op wat voorbij komt, de ander heeft bijna geen kans om het zelf te doen. Wanneer je de pech hebt dat een ander misbruik maakt van de pleaser in jou, is de kans groot dat er een ongelijkwaardige relatie ontstaat.

-Na een drukke dag op je werk, kom je thuis en begin je meteen met eten koken van de boodschappen die je zojuist gehaald hebt. Je verheugt je op een heerlijke wandeling met de hond die avond, daarmee kun jij je hoofd lekker leeg maken. Morgen heb je een belangrijke dag dus het is even nodig. Terwijl de pannen op het vuur staan vraagt je dochter of je haar vanavond naar de manege wil brengen, zodat zij haar uurtje kan paardrijden. Geheel tegen jouw plan en zin in, kan de pleaser in jou geen nee zeggen en sta jij die avond in die koude manege naar haar te kijken. De pleaser in jou zet jouw wensen aan de kant en vindt het veel belangrijker om het je dochter naar de zin te maken. 

Zijn deze voorbeelden herkenbaar voor jou? Dan kan jij zeggen: ik ben een pleaser.

 

Help! Ik ben een pleaser, en nu?

Je hebt het idee dat je steeds dezelfde rondjes op een rotonde blijft rijden en niet weet hoe je de afslag moet nemen. Je hebt het gevoel dat je wordt geleefd, dat je het altijd druk hebt en nooit klaar bent. Te vaak voel je de vermoeidheid toeslaan, met regelmaat voel je je energie uit je lijf wegvloeien.

Wanneer je nadenkt over je eigen grenzen en wensen, weet je het eigenlijk niet eens waar deze liggen. Je ervaart een ontevreden gevoel en je persoonlijke ontwikkeling staat stil.

Wanneer je jezelf hierin herkent, betekent het dat de pleaser in jou een loopje met je neemt. 

Je hebt een belangrijke stap gezet doordat je je bewust bent van je please gedrag. Wanneer je bewust met de pleaser in jou om weet te gaan, is het mogelijk je please gedrag veranderen en dat gaat voor veel rust zorgen. 

Krijg controle over de pleaser in jou, en ervaar dat:

  • Je de regie over jouw leven hebt.
  • Je makkelijker “nee” zegt en hebt daar ook nog een prettig gevoel bij.
  • Jij weet je grenzen duidelijk aan te geven.
  • Je structuur en overzicht in je hoofd hebt.
  • Je meer zelfvertrouwen hebt en een gezonde portie zelfliefde ontwikkelt.
  • Jij waardering en respect van je omgeving krijgt.
  • Jij dingen “mag” doen ipv dan je ze “moet” doen.

Pas wanneer jij je bewust bent van de pleaser in jou en met zelfvertrouwen zegt “ik ben een pleaser”, kun je leren op een juiste manier om te gaan met de pleaser in jou.

Je zult ervaren dat het je veel rust, ontspanning, plezier, geluk en liefde brengt.

Wanneer je hier hulp bij kunt gebruiken, kan ik een coach traject op maat met je starten.We gaan samen kijken waar jouw uitdaging ligt en ik kan je naar je doel begeleiden.

Kijk voor de mogelijkheden op mijn diensten pagina, zet de eerste stap naar een relaxter leven waarbij jij de pleaser in jou de baas bent en neem contact met me op .

Zorg goed voor jezelf! 🍀❤️🦚

Zet jij vandaag de eerste stap?

Plan jouw gratis kennismakingsgesprek in!

Zou jij graag willen weten hoe jij makkelijker kunt omgaan met de pleaser in jou? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op.

In een gratis kennismakingsgesprek bespreken we waar jouw uitdaging ligt en welk PauwR coach traject daar het beste op aan zal sluiten.

Een gratis kennismakingsgesprek kun je makkelijk inplannen door op onderstaande link te klikken en me een whatsapp bericht te sturen. Binnen 24 uur hebben wij onze afspraak staan!

KLIK HIER om een Whatsapp bericht te sturen

Een afspraak maken?

Neem gerust contact op