Conflictvermijdend gedrag

Conflicten vermijden, wanneer doe je dat?

  • Je gaat discussies uit de weg, om de goede vrede te bewaren.
  • Conflictvermijdend gedrag vertoon je vaak door jezelf weg te cijferen. 
  • Je maakt keuzes waarvan jij denkt dat de ander die ook zou maken, om conflicten te vermijden.
  • Je wil iedereen te vriend houden
  • Je bent vanuit je opvoeding niet gewend aan discussies of harde confrontaties.
  • Je doet dingen (of juist niet) tegen je zin; conflictvermijdend.
  • Je zegt ja tegen zaken waar je eigenlijk nee op wilt zeggen.
  • Jouw overtuiging is dat jouw mening ondergeschikt is aan de mening van een ander, dus houd je hem voor je.
  • Wanneer je boos of zeer geïrriteerd bent, zul je dat niet uitspreken omdat je je conflictvermijdend opstelt.
  • Jij je stilhoudt wanneer bv collega’s uitspraken doen waar je het niet mee eens bent.
  • Je laat een ander altijd voorgaan, wanneer het onduidelijk is wie er aan de beurt is.

Heb jij een conflictvermijdende persoonlijkheid? Herken je dit?

-Eigenlijk ga je heel graag die zondagmiddag een heerlijke herfstwandeling in het bos maken. Omdat er misschien een bui zou kunnen gaan vallen, stel je het niet eens voor aan je partner, want als het gaat regenen krijg jij heel de middag chagrijn, en de bui die dan over je heen komt…Dus ga je fijn samen doen wat je partner wil gaan doen die middag. Je maakt een keuze waarvan jij denkt dat je partner deze ook zou maken om conflicten te vermijden. Conflictvermijding om gedoe te voorkomen.

-Jaarlijks gaan jullie met het gezin op wintersport. De vakantie waar jullie allemaal enorm naar uitkijken. Je man wil, vanwege de drukte op de wegen, eerder vertrekken. De kinderen moeten op school worden ziek gemeld. Jij vindt dit helemaal geen goed idee. Jij houd je altijd graag aan regels, en al helemaal als de kinderen erbij betrokken zijn. Bovendien vind je het niet nodig om een voorkeursbehandeling af te dwingen. Je geeft je al snel gewonnen, want hoe verschrikkelijk zou de gehele reis verlopen als je bij Venlo al in een file (ook al is het maar 1 km) zouden staan? Conflictvermijding om gedoe te voorkomen. Je gaat het risico op een conflict uit de weg, sterker nog, jij bent uiteindelijk ook nog degene die de kinderen gaat ziekmelden. Je doet dingen tegen je zin, en stelt je conflictvermijdend op.

-Je irriteert je al een langere tijd aan het gedrag van je collega. Je hebt het idee dat jij continu  zijn fouten moet herstellen. In plaats van het te bespreken, stel jij je conflictvermijdend op en zeg je niets. Je ruimt zijn rotzooi op en gaat vervolgens weer door met je eigen werk. De irritatie stapelt op….conflictvermijding.

Wanneer jij conflictvermijdend gedrag blijft vertonen...

Bij conflictvermijding zijn er dingen die onbesproken blijven, hoe langer je daarmee wacht, hoe moeilijk het wordt.

Er knaagt vanalles aan je, irritatie, boosheid, je voelt je daar niet tevreden bij, en het belemmert je stemming en ontwikkeling.

Conflictvermijdend gedrag kan een kloof tussen personen veroorzaken, door stilzwijgend door te gaan kan de afstandelijkheid groter worden, dat is helemaal niet wat je wil!

Met een conflictvermijdende persoonlijkheid, zet je je eigen mening aan de kant, dit is schadelijk voor je zelfvertrouwen en zelfliefde.

Conflictvermijdendgedrag bespaart je wellicht (op de korte termijn) een discussie met een ander, daarentegen veroorzaakt het een ruzie met jezelf.

 

Bewustwording van jouw conflictvermijding

Hoe zou het voor je zijn wanneer jij bewust kiest of je je conflictvermijdend opstelt of het conflict of confrontatie aangaat?

Er zijn verschillende manieren om om te gaan met een conflict:

  • Forceren/ doordrukken; kost wat kost wil jij je zin doordrijven. De discussie winnen is belangrijker voor je dan de relatie.
  • De ander gelijk geven; in deze situatie kies je er bewust voor het gelijk bij de ander te laten. De relatie en goede sfeer is voor jou belangrijker dan het gelijk. 
  • Conflictvermijdend optreden; hierbij ontloop je het conflict, je gaat over een ander onderwerp praten. De inhoud is niet zo belangrijk voor je. Wellicht zijn andere zaken belangrijker voor je.
  • Probleem oplossen; samen zoek je naar een oplossing waar beide partijen senang mee zijn. Bij deze methode is het van belang dat de ander zich ook probleemoplossend opstelt.
  • Compromissen sluiten; wanneer je samen niet tot een gepaste oplossing kunt komen, zul je beiden water bij de wijn moeten doen. 

Wanneer jij bewust een keuze maakt, zul je merken dat het je verlichting zal brengen. Vaak ontstaat er juist een sterkere verbinding met de ander wanneer je zaken bespreekbaar maakt.

Door bewust om te gaan met conflictvermijdend gedrag, zul je minder vaak in de clinch liggen met jezelf. Je ervaart minder irritaties en boosheid, waardoor je automatisch meer positiviteit uitstraalt.

Je zelfvertrouwen zal groter worden wanneer je merkt dat je hiermee succeservaringen boekt.

 

Coaching om conflictvermijding in balans te krijgen

Kortom, bewust en weloverwogen omgaan met conflictvermijdend gedrag in je relatie of op je werk, zorgt voor meer begrip, rust en een energieker, leuker, ontspannender, gezonder, liefdevoller en gelukkiger leven.

Wanneer je hier hulp bij kunt gebruiken, kan ik een coach of online coach traject op maat met je starten. We gaan samen kijken waar jouw uitdaging ligt en ik begeleid je naar je doel. 

Kijk voor de mogelijkheden op mijn diensten pagina, zet de eerste stap naar een relaxter leven waarbij jij de pleaser in jou de baas bent en neem contact met me op .

Als life coach en online coach hecht ik veel waarde aan eerlijkheid, oprechtheid, puurheid en vertrouwen, dit verwacht ik ook van jou. Ik coach op een doortastende wijze, waarbij ik ondersteuning en een luisterend oor bied. Ben kritisch en tegelijkertijd houd ik de zaak luchtig, en ben niet vies van een vleugje humor.

We starten met een GRATIS kennismakingsgesprek, wanneer er een klik is tussen ons beiden, kijken we welke coachingsvorm het beste bij jouw wensen aansluit.

Zorg goed voor jezelf! 🍀❤️🦚

 

Zet jij vandaag de eerste stap?

Plan jouw gratis kennismakingsgesprek in!

Zou jij graag willen weten hoe jij makkelijker kunt omgaan met conflictvermijding? Neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op.

In een gratis kennismakingsgesprek bespreken we waar jouw uitdaging ligt en welk PauwR coach traject daar het beste op aan zal sluiten.

Een gratis kennismakingsgesprek kun je makkelijk inplannen door op onderstaande link te klikken en me een whatsapp bericht te sturen. Binnen 24 uur hebben wij onze afspraak staan!

KLIK HIER om een Whatsapp bericht te sturen

Een afspraak maken?

Neem gerust contact op