Zeg JA tegen NEE zeggen!

Ja zeggen tegen het een, is nee zeggen tegen iets anders.

Ga eens bij jezelf te raden of jij moeite hebt met nee zeggen, zeg jij met regelmaat “ja”, terwijl je eigenlijk “nee” bedoelt? Ik wil je vragen nog iets langer na te denken…..

Herken jij je in deze stellingen?

 

  • “Ik pas snel mijn eigen behoeften aan, of cijfer deze zelfs weg”
  • “Ik zorg graag voor anderen, vind loyaliteit erg belangrijk”
  • “Ik denk voor anderen, neem zelfs hun gemoedsrust over (bv hoe vervelend het voor hen is om het zelf te doen)”
  • “Ik voel me verantwoordelijk voor de sfeer en stemming in gezelschap.”
  • “Ik doe dingen die ik eigenlijk liever helemaal niet doe”
  • “Ik weet niet zo goed op welk moment ik moet ingrijpen als er dingen gebeuren die m.i. echt niet kunnen!”
  • “Ik kan het allemaal wel alleen, ik vraag geen hulp aan een ander”

Lees dan snel verder in mijn blog en vind wat tips en tools om hiermee om te gaan!

Waarom kan NEE zeggen soms zo moeilijk zijn?

Waarschijnlijk herken je het wel, je geeft een “ja” weg, en tegelijkertijd zeg je “nee” tegen iets anders wat je eigenlijk belangrijker vindt of liever zou willen gaan doen. Waarom?

  • Je vindt het moeilijk om nee te zeggen, je cijfert je jezelf weg, en zegt ja tegen de vraag. Het voelt nog goed ook op dat moment, omdat je graag dingen voor anderen doet.
  • Je vindt het belangrijker om loyaal te zijn naar anderen.
  • Je verplaatst je in de ander en denkt zelfs voor de ander, je denkt te zien dat hij of zij het druk heeft, of om een andere reden de klus niet zelf kan klaren.
  • Omdat je jezelf op zo’n moment minder belangrijk vindt dan de ander, maak je jezelf steeds kleiner. Hoe kleiner jij je voelt, hoe moeilijker het voor je is om nee te zeggen. De ander voelt dat ook en omdat hij/zij deze houding waarschijnlijk van jou gewend is, schroomt hij/zij niet om telkens maar weer de vraag of verwachting bij jou neer te leggen. Jij geeft immers ook geen duidelijk signaal dat jouw voorkeur eigenlijk heel ergens anders naar uitgaat. 

Ga eens bij jezelf te raden...

Het feit dat jij je in de ander verplaatst, wil niet zeggen dat een ander zich ook in jou verplaatst. Deze gave is niet voor iedereen weggelegd. Omdat het voor jou zo vanzelfsprekend is om de gevoelens en de stemming van de ander te voelen, ga je er misschien vanuit dat een ander jou ook zo aanvoelt, nou, niet dus!!

Ga eens bij jezelf te raden of jij moeite hebt met nee zeggen, zeg jij met regelmaat “ja”, terwijl je eigenlijk “nee” bedoelt? Ik wil je vragen nog iets langer na te denken…..

Het ligt nl net iets breder dan een simpel antwoord op de vraag of je de hond van de buren een keer wilt uitlaten. Er zijn namelijk veel verschillende situaties waar je moeite met nee zeggen zou kunnen ervaren.

🚦 Hiervan wil ik er een aantal met delen:

🚦 Het antwoord op een (vaak concrete) vraag.

Dit is de meest voor de hand liggende “ja”. De “ja” op de vraag of je de hond van de buren wilt uitlaten bijvoorbeeld, of je het verslag van de vergadering wilt uitwerken, of je met de collectebus langs de deuren wilt gaan, of je de boodschappen voor je moeder wilt meenemen als je toch in de supermarkt bent, of je een dienst van je collega wilt overnemen, we kennen ze allemaal. De weg van de minste weerstand lijkt te zijn om overal snel “ja” op te zeggen, het is immers een kleine moeite, en je doet het graag voor ze. 

Maar wat nu, als je op al deze “kleine” vragen ja zegt, waar blijft dan de tijd die je eigenlijk zou willen besteden aan jouw eigen vraag en behoeften, de dingen waar jij energie van krijgt? 

Maak bewuste keuzes en weloverwogen beslissingen.

👉 Handige tips

Om het nee zeggen wat makkelijker te maken:

  • ▪️Wees duidelijk en consequent, een nee blijft een nee.
  • ▪️Houd je antwoord kort en bondig, je hoeft echt niet met allerlei argumenten te komen om iemand te overtuigen van jouw besluit. Dit zorgt voor ruis en ongeloofwaardigheid.
  • ▪️Las bij twijfel een denkpauze in, stel voor dat je er later op terug komt.
  • ▪️Oefen door vaker bewust nee te zeggen. 
  • ▪️Evalueer je dag op jouw nee/ja momenten, hoe zijn ze je vergaan, en hoe is het de ander vergaan denk je, valt het mee? 
  • ▪️Nee zeggen is nee zeggen tegen een taak/vraag, niet tegen de persoon. Het is niet persoonlijk. Prent dat goed in je hoofd bij het geven van je antwoord.
  • ▪️Je zult zien dat je het gewoon overleeft wanneer je een “nee” geeft, mensen accepteren het als jij achter jouw keuze staat, sterker nog, je wordt vaak zelfs extra gewaardeerd. Daarnaast gaat men er in het vervolg niet klakkeloos vanuit dat ze bij jou vanzelfsprekend een ja te pakken hebben. Je krijgt meer respect, respect zorgt voor zelfvertrouwen, zelfvertrouwen zorgt voor groei.

🚦 Het aanpassen van jouw behoeften

Bij deze vorm van “ja” zeggen terwijl jij eigenlijk een “nee” bedoelt, pas jij jouw behoeften en wensen aan de ander aan. Hierbij stelt niemand je concreet een vraag of je iets voor hem/haar wilt doen, maar je voelt de vraag branden. De vraag komt, behalve verbaal, op allerlei manieren bij jou binnen.

Omdat je jezelf zo inleeft in de behoefte en wensen van de ander, maak je altijd de afweging of het voor hem/haar fijner is dat jij een taak op je neemt. Je weet dat je partner een grote hekel heeft aan boodschappen doen. Je bedenkt dat het voor hem erger is om die boodschappen te halen dan voor jou zelf, dus ga jij snel even naar de Albert Heijn. Geen gezeur en ‘t is toch snel gedaan. Jij bedenkt in jouw hoofd dat hij het erger vindt om de boodschappen te doen dan dat jij dat vindt, maar in werkelijkheid is dat misschien wel helemaal niet zo, jij vindt er immers ook geen bal aan! 

Jij zet op zo’n moment jouw behoeften opzij om de behoeften van de ander voorop te stellen. 

👉 Vergeet niet

 Jouw behoeften en wensen tellen even zwaar als die van die ander, handel dan ook zo! Kom met jouw behoeften en wensen naar buiten, communiceer daar duidelijk over. Wanneer jij je gevoelens verbergt en er niet over communiceert, verlaag je je zelfrespect, waarbij een gevaarlijke negatieve spiraal op de loer ligt. Je partner vindt dit wel prima zo waarschijnlijk, en zal niet zo snel in actie komen. Er is 1 persoon die hier in actie zal moeten komen, en dat ben jij! 

 

 

🚦 Je doet dingen die je eigenlijk liever niet wilt doen

Met deze manier van nee zeggen zou je bewuster kunnen omgaan.

Veel mensen leven graag volgens bepaalde gewoontes, vaak raken deze gewoontes zo vastgeroest dat we ze niet eens meer opmerken, en ze op de automatische piloot naleven. Je leeft niet volgens de dingen die jij echt belangrijk vindt, maar omdat het altijd al zo gaat. Denk aan bv hobby’s van je partner die jij ook bent gaan beoefenen om samen te zijn. Denk aan (schoon)familie tradities waarvan jij je afvraagt wie er nu eigenlijk gelukkig van wordt. Denk aan de (vaak in overvloed) verjaardagsfeestjes van de vriendengroep (en hun kinderen) waar ze je toch echt wel verwachten, mits je niet ernstig ziek bent of er geen sterfgeval is in je familie. Je vindt het eng om je mening over bepaalde gewoontes te verkondigen laat staan deze te doorbreken. Je bent bang dat het ten koste zal gaan van je vriendschap of relatie. Je kunt ervoor kiezen om het bij het oude te laten en er niet over te spreken. De kans dat jij dit dan nog steeds doet wanneer je 80 jaar bent, is groot. Daarnaast bied je de ander geen gelegenheid om een eerlijk en uitdagend gesprek met je aan te gaan, jij bent degene die deze deur gesloten houdt. 

👉 Herken jij jezelf?

Herken jij je in deze manier van “ja” zeggen? Dan is het nu tijd om daar verandering in aan te brengen. Begin voorzichtig bij het begin en pak het stap voor stap aan. Het is een proces wat tijd, zorg, oefening en begeleiding nodig heeft.

 

 

 

 

🚦 Je ziet dingen gebeuren maar vindt het moeilijk om in te grijpen

Dit is een manier van nee zeggen waarbij jij initiatief zult moeten nemen. Je herkent het vast wel, je ziet dingen om je heen gebeuren waar jij het niet mee eens bent, dingen die misschien wel haaks op jouw principes staan. Wanneer bijvoorbeeld een goede vriend van je, na een feestje, met de nodige biertjes op, in de auto achter het stuur stapt. Laat jij dit gebeuren? Of grijp je in, en zeg je nee tegen zijn handelen. En wat als het een vreemde is die dit doet? Wie ben jij dan om je ermee te bemoeien? Je kan het toch ook niet laten gebeuren? Grijp je dan in en zeg je ook nee tegen het handelen van deze vreemde? Waar ligt jouw grens? Hoe ver laat jij het gaan voordat jij nee zegt?

👉 Let er op

Dat je niet de verantwoordelijkheid van de hele wereld op je kunt en mag nemen. Trek voor jezelf jouw grenzen, je kunt mensen wijzen op hun gedrag maar laat de verantwoordelijkheid daar waar deze thuishoort.

 

 

 

🚦 Je vraagt zelf zelden of niet om hulp

Dit is een manier van nee zeggen, waarbij je zou moeten omdenken. Hoe makkelijk mensen vaak bij jou terecht kunnen met hun vraag, hoe moeilijk jij het vindt om een vraag aan een ander te stellen. Je begint met te bedenken (let op! het zijn jouw gedachten, dit is niet perse de waarheid!) hoe vervelend de ander het zal vinden dat jij met deze vraag komt. De drempel wordt al aardig hoog bij deze gedachtespinsel. Je vindt dat je wel met hele goede argumenten moet komen waarom die ander dit voor jou zou willen doen. Daarnaast wil jij niemand tot last zijn, jij bent immers hun kostbare tijd niet waard, denk je. En ach, voordat je over deze inmiddels immens hoge drempel heen gekropen bent en je het de ander überhaupt gevraagd hebt, heb je het zelf allang gedaan en heeft er niemand last van gehad. 

Met deze manier van nee zeggen zeg je dus eigenlijk keihard nee tegen een persoon, en dat ben jij zelf! 

👉 Herken je dat?

Probeer de rollen eens om te draaien. Wat zou jij doen wanneer jij jouw vraag zou krijgen van deze persoon? Deze persoon vraagt misschien ook wel eens iets aan jou, wat is dan jouw antwoord op haar/zijn vraag? Weet wat je van hem of haar mag verwachten. Dit is tevens een check om te realiseren of de balans in de relatie gezond is. 

 

 

Mogelijke redenen en/of oorzaken waarom je snel ja zegt:

  •  Je hebt van het huis uit meegekregen, het is je zo aangeleerd, het zit in je systeem.
  •  Je houdt automatisch (te)veel rekening met de ander, je denkt voor de ander.
  •  Uit loyaliteit zeg je snel ja, je wilt aardig gevonden worden en al helemaal niet worden afgewezen.
  •  Je bent een kei in jezelf wegcijferen, je prioriteit ligt bij het geluk van de ander.
  •  Je bent conflict vermijdend, het is niet perse verkeerd om zo nu en dan een conflict te vermijden, zolang je er maar zelf voor kiest. Het hangt per situatie af of je voor jezelf moet opkomen. 
  •  Je weet niet zo goed waar je persoonlijke grenzen liggen, er is voor jezelf geen duidelijkheid, laat staan dat je dat aan een ander kunt overbrengen.
  •  Je voelt je snel schuldig en/of verantwoordelijk, probeer de verantwoordelijkheid daar te laten waar deze thuishoort. 

Mentaal sterker

 

🍀❤️🦚Het is onmogelijk om je mentaal sterk te voelen wanneer al je energie opgaat aan de mensen om je heen. Je hebt geen toestemming van andere mensen nodig om jouw leven in eigen hand te nemen, dus doe het en word de beste en sterkste versie van jezelf!🍀❤️🦚

 

 

Mogelijke gevolgen van ja zeggen terwijl je nee bedoelt:

Wanneer je dit te vaak doet, zul je vaak een ontevreden gevoel hebben en bouw je frustratie op. Met als gevolg dat je je zwakker gaat voelen en het steeds lastiger wordt om bij je gevoel en behoeften te blijven en het daardoor de volgende keer nog moeilijker wordt om nee te zeggen. Je weet niet meer waar jouw grenzen liggen en je laat je agenda door anderen bepalen. Gevolgen kunnen zijn dat je een burn-out (opgebrand) raakt of juist bore-out (je wordt onderschat en krijgt klussen en taken beneden je kunnen) raakt.

Wat als je vaker nee zegt…

Het andere uiterste is overal nee tegen zeggen, dat is ook vast niet wat jou gelukkig maakt. Probeer telkens een weloverwogen keuze te maken. Je mag nooit vergeten waar jouw persoonlijke grens ligt. Luister goed naar je gevoel. 

Durf vaker nee te zeggen, hiervoor zul je de behoefte om iedereen een plezier te willen doen en dingen te doen volgens hun verwachtingen los moeten laten.

Maar hoe doe je dat?

🍀❤️🦚  Het besluit om het voortaan anders te willen doen en jezelf niet meer compleet weg te cijferen is de eerste stap. Samen met jou wil ik dolgraag aan de slag om je zelfliefde en je zelfvertrouwen te ontwikkelen. Wanneer jij van jezelf houdt, laat je je minder snel uit het veld slaan door negatieve invloeden van personen en de dingen die om je heen gebeuren. Met voldoende zelfliefde heb jij het zelfvertrouwen om de regie over jouw leven geheel in eigen hand te nemen, door te leren luisteren en vertrouwen op jouw gevoel en intuïtie. Samen gaan we (her)ontdekken wat jouw waarden en normen zijn en onderzoeken waar jouw geluk ligt. Ik help je een liefdevolle relatie met jezelf op te bouwen en zult daardoor een gelukkiger mens zijn, voor jezelf en zeker ook voor je naasten. Ook jij leert nee zeggen wanneer jij dat nodig vindt. Dit is een proces met pieken en dalen Ook als het wat minder gaat, kun je me dat 24/7 laten weten en sta ik binnen 24 uur voor je klaar. Samen met jou kijk ik hoe jij beter kunt leren nee zeggen. Zorg goed voor jezelf!🍀❤️🦚