Meer gelukshormonen ontwikkelen?

Tuurlijk, wie wil dat nou niet! Maar hoe doe je dat, je gelukshormonen ontwikkelen?

Tuurlijk, wie wil dat nou niet! Maar hoe doe je dat, je gelukshormonen ontwikkelen?

En wat zijn gelukshormonen eigenlijk?

Onze gelukshormonen zenden signalen naar ons lichaam waardoor we dat fijne gevoel van geluk krijgen.
De vier belangrijkste gelukshormonen zijn:
-Endorfine
-Dopamine
-Oxytocine
-Serotonine
In mijn blog over het ontwikkelen van gelukshormonen lees je de kenmerken van deze vier gelukshormonen.
Daarnaast deel ik πŸ‘‰ TIPS met je, hoe ook jij deze gelukshormonen kunt ontwikkelen.
Er zijn namelijk veel verschillende manieren om blijdschap en geluksmomenten (vergeet niet de geluksmomentjes!) te ervaren en te stimuleren.

πŸ€ gelukshormoon ENDORFINE

Het endorfine gelukshormoon functioneert als een soort pijnstiller en energie gelukshormoon. Het endorfine gelukshormoon komt vrij wanneer je je bijvoorbeeld in de vinger snijdt met een scherp voorwerp. Eerste instantie voel je geen pijn, hier zorgt het endorfine gelukshormoon voor.
Endorfine onderdrukt niet alleen de pijn, maar zorgt er ook voor dat wij fysieke inspanning als aangenaam ervaren.
Misschien herken je het, wanneer je bv een hardloopwedstrijd loopt. Je denkt een paar km voor de finish er helemaal doorheen te zitten, op dat moment krijg je een energieboost waardoor je probleemloos over de finish rent met je beide armen in de lucht. Het geluksgevoel wat daarna volgt is helemaal fijn!
Lever fysieke inspanning, denk aan bewegen, sporten, lachen, sex, eten en mediteren.

πŸ‘‰ TIP:

Neem de tijd voor deze activiteiten en stel ze niet tot morgen uit, sterker nog, doe het morgen gewoon weer!

πŸ€ gelukshormoon DOPAMINE

Het dopamine gelukshormoon hoort bij het belonings- motivatiesysteem van onze hersenen. Om dit gelukshormoon aan te maken hoef je echt geen promotie op je werk te maken of de marathon uit te lopen. Juist bij kleine succesmomenten bezorgen de dopamine gelukshormonen een gevoel van blijdschap en geluk. Denk aan een goed gesprek met een vriend, het afwerken van een to-do lijstje, of het eten van iets lekkers. Het nadeel van het dopamine gelukshormoon is dat het maar heel kortstondig werkt en je snel weer naar een volgende boost snakt. Dit kan een verslavende werking geven, dus ben op je hoeden!

πŸ‘‰ TIP:

Focus je op de dingen waarbij een verslaving geen negatieve uitwerking op je heeft. Maak kleine stapjes, kleine doelen. Telkens wanneer jij een doel (hoe klein dan ook) bereikt, maken de dopamine gelukshormonen je blij!

πŸ€ gelukshormoon OXYTOCINE

Oxytocine gelukshormoon is een van de gelukshormonen welke ook wel het knuffelhormoon genoemd wordt. Dit gelukshormoon komt vrij tijdens sociale interactie. Het oxytocine gelukshormoon wordt dan ook enkel en alleen aangemaakt wanneer je daadwerkelijk interactie hebt. Dit kan door de aanwezigheid van een dierbare maar fysieke interactie (aanraking) zorgt voor een piek in de aanmaak van de oxytocine gelukshormonen. Dit knuffelhormoon is de reden waarom knuffelen met je geliefde of dierbare zo’n fijn gevoel geeft. Dit heerlijke knuffelhormoon versterkt het gevoel van vertrouwen en verbinding in elkaar daarnaast vermindert het stress. Daarom is voldoende intimiteit en echt contact met anderen zo ontzettend belangrijk voor ons eigen geluk. Maak daar dus voldoende tijd voor.
Tja, nu staan we met z’n allen voor de zoveelste uitdaging die COVID met zich meebrengt, knuffelen op 1,5 mtr is lastig.

πŸ‘‰ TIP:

Knuffel vaker met de mensen die in jouw β€œcorona- bubble” zitten. Met dierbaren die niet in jouw bubble zitten, kun je, op 1,5 mtr afstand, intensievere contacten beleven door meer te luisteren en b.v. langer oogcontact te hebben, hierbij hoeft niet eens gesproken te worden.
Wat je ook moet weten is dat het oxytocine gelukshormoon ook wordt ontwikkeld bij een knuffel die je b.v. aan je hond geeft.

πŸ€ gelukshormoon SEROTONINE

Het serotonine gelukshormoon is een van de gelukshormonen die een grote invloed heeft op ons lichaam. Zo reguleert het serotonine gelukshormoon een aantal vitale lichaamsfuncties zoals ons immuunsysteem, onze nieren, hart en bloedvaten en onze spijsvertering.
Daarnaast heeft het serotonine gelukshormoon veel invloed op onze gemoedstoestand.
Wanneer je te weinig serotonine gelukshormonen aanmaakt voel je je mogelijk vaker angstig, depressief, pessimistisch en agressief. Je gemoedstoestand is erg somber.
Dit in tegenstelling tot wanneer je lichaam een hoog niveau aan serotonine gelukshormoon aanmaakt. Je zult je dan voldaan, rustig, helder van geest, open-minded en sociaal dominant voelen. Een leven met een grote hoeveelheid serotonine gelukshormoon kan erg mooi zijn!

Een hoog niveau aan serotonine gelukshormoon heeft daardoor ook een groot effect op ons zelfvertrouwen. Hoe meer serotonine gelukshormonen we in ons lichaam hebben, hoe minder gevoelig we namelijk zijn voor afwijzing en negativiteit van anderen. We kunnen dit gevoel van meer zelfvertrouwen ervaren wanneer we respect en waardering krijgen. Dit geeft ons dan een trots gevoel en geeft ons kracht, waardoor er opnieuw serotonine gelukshormonen worden aangemaakt. Je kunt het zien als een sneeuwbaleffect. Hierdoor maak je een mooie groei door in je persoonlijke ontwikkeling.

πŸ‘‰ TIP:

Durf uit je comfortzone te stappen en stap in je groeizone. De succesmomenten die je ervaart door te doen wat je eigenlijk nooit hebt gedurft, verhoogt je serotonine gelukshormonen. Met als gevolg dat je meer zelfvertrouwen krijgt om een volgende stap richting groei te durven nemen. Durf die presentatie op je werk te geven, vraag je buurvrouw om hulp als je het nodig hebt, geef duidelijk je grens aan, zeg vaker nee zodat je vaker ja tegen jezelf kunt zeggen, schrijf je in voor de marathon, doe het gewoon je zult zien wat het je brengt.

Jouw lichaam

In hoeverre jouw lichaam al deze gelukshormonen aanmaakt, is deels genetisch bepaald. Om goed te functioneren en je normaal gelukkig te voelen heb je van elk gelukshormoon voldoende hoeveelheid nodig. Je kunt nu allerlei redenen en oorzaken noemen waarom je van een bepaald gelukshormoon te weinig aanmaakt (ziekte of aandoening, corona, negatieve gebeurtenissen, etc.) Hierop heb je helaas geen invloed, besteed er dan ook geen negatieve energie aan. Waar je wel invloed op hebt, en dus daar jouw verantwoordelijkheid kunt nemen, is op je gedrag en denkwijze.

πŸ’ƒ Think positive!

Hoe meer je aan negatieve dingen of ervaringen denkt, hoe groter de negativiteit wordt. Nu is het natuurlijk geen verrassing voor je dat wanneer je aan positieve dingen denkt, de positiviteit groter wordt. Bij ons mensen, blijven de negatieve ervaringen langer in ons brein hangen dan de positieve ervaringen, daar is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Dus, aan onszelf de taak om onze geluksmomenten (en tjes!!) bewuster en intenser te beleven.

πŸ‘‰ TIP:

Ga voor het slapen gaan, de geluksmomenten nog eens bewust langs die jij die dag hebt beleefd. Sta er eens wat langer (of zelfs ΓΌberhaupt) bij stil. Dit hoeft niet over het winnen van een staatslot te gaan, dit kan ook een fijn gesprek met een vriendin zijn geweest of een wandeling in de natuur of de schaterlach van je kind. Wanneer je hier dagelijks bij stilstaat, train je niet alleen je brein om aan positiviteit te denken, ook zul je veel meer geluksmomenten bewust beleven.

Wat ga jij doen?

πŸ€β€οΈπŸ¦š Ervaar jij last van stress, angsten, depressieve gevoelens of te weinig zelfvertrouwen?
Hoe gelukkig voel jij je?
Denk niet dat de verantwoordelijkheid voor jouw geluk bij een ander ligt.
Door te werken aan concrete doelen waarbij jij je levensstijl op bepaalde gebieden blijvend gaat aanpassen zul jij je fitter en gezonder voelen. Je gaat meer geluk ervaren, waardoor jij je fijnste leven kunt leven.
Weet je niet precies waar je moet beginnen en zou je hierbij hulp kunnen gebruiken?
Neem dan de eerste stap en πŸ“ž / πŸ“± / πŸ“¬ me om een GRATIS kennismakingsgesprek in te plannen.
Wil jij wekelijks πŸ‘‰ TIPS ontvangen hoe jij je zelfvertrouwen, zelfliefde en geluk kunt ervaren?
Schrijf je dan nu GRATIS in: https://www.pauwrcoaching.nl/contact/
Geniet van je dag!πŸ€β€οΈπŸ¦š