Herken jij jouw laag zelfbeeld?

“Niemand heeft er toch last van dat ik een laag zelfbeeld heb?”

“Niemand heeft er toch last van dat ik een laag zelfbeeld heb?” Dit is een vraag van een coachee. Deze vraag vond ik zoveel zeggend en het zette me aan het denken. Waarom is dit zóóó typisch een vraag van een persoon met een laag zelfbeeld? Ik wil het graag met je delen.

...denken voor de ander...

Ze vraagt zich als eerste af, wat de ander denkt of vindt. Het is als mens met een laag zelfbeeld, immers veel belangrijker dat de omgeving geen “last” van je ervaart. Dat je jezelf daardoor zo ontzettend veel tekort doet, is van ondergeschikt belang. Mensen met een laag zelfbeeld, zijn sterk geneigd eerst te denken wat de ander ervan zal vinden, alvorens te concluderen wat hun eigen mening, waarden en normen zijn. Ze stellen de voorkeur en het geluk van anderen voor op dat van henzelf.

...faalangst...

Ik proefde uit deze vraag van mijn coachee heel sterk dat ze het eigenlijk doodeng zou vinden om er iets aan te veranderen (lees: zelfbeeld verbeteren!). 

Mensen met een laag zelfbeeld hebben vaak last van faalangsten, dus nieuwe dingen of veranderingen gaan ze liever uit de weg. De veiligste weg lijkt, en dat is voor mensen (vooral mensen met een laag zelfbeeld of laag zelfvertrouwen) de meest genomen route, om niets te veranderen en vooral geen patronen te doorbreken. 

Dit is schijn veiligheid!!

Het gevaar komt pas echt om de hoek kijken als mensen met een laag zelfbeeld er niet aan gaan werken om hun zelfbeeld te verbeteren. 

Het is wetenschappelijk bewezen dat een laag zelfbeeld op termijn je geheugen beschadigd, een laag zelfbeeld verhoogt je bloeddruk en veroorzaakt stress welke tot somberheid of depressie kan leiden. De kans is aanwezig, als je niets aan je laag zelfbeeld gaat verbeteren, dat dit nog meer ellendige gevolgen kan hebben zoals eenzaamheid, piekeren, eetproblemen, (faal)angsten, lichamelijke klachten, verslavingen, etc.  Bovendien verslechtert een laag zelfbeeld je kijk op de wereld.

...wat is "last"?...

Mijn coachee klonk vrij overtuigd dat ze haar omgeving niet tot last zou zijn.

Ik vertelde haar hoe ik hier tegenaan kijk, en vroeg haar:

elke versie van jezelf vind je partner het leukst denk je? Jij met een laag zelfbeeld of jij met een evenwichtig zelfbeeld en ik probeerde haar de verschillen te laten inzien door de volgende voorbeelden te noemen:

Jij met een laag zelfbeeld:

Hij ploft ‘s avonds op de bank en jij komt bij hem zitten, jullie gaan thee drinken omdat jullie dit tenslotte elke avond doen. Ondertussen kiest hij het programma uit dat jullie vanavond gaan kijken, omdat hij dat tenslotte elke avond doet. Jij staart geïrriteerd voor je uit. Waarom kijken jullie weer niet dat programma dat jij zo leuk vindt? Vervolgens laat je de negatieve stemmetjes in je hoofd alle ruimte om je te vertellen dat je eigenlijk, niets in te brengen hebt, dat hij het altijd maar alleen bepaald. 

En ach, sh.t! je bent vandaag weer vergeten een afspraak met de kapper te maken, en dat terwijl het toch echt niet meer kan met dit kapsel, wat ben je toch een slons. 

Je bent voor hem thuis gebleven vanavond, jij denkt dat hij dat het fijnste vindt. Nu realiseer je je dat hij ongegeneerd chips zit te eten zonder 1 seconde aandacht aan jou te besteden. Ondertussen bedenk je dat je eigenlijk beter had kunnen gaan sporten want de billen worden er niet strakker op, jeetje, die corona kilo’s worden nu echt wel zichtbaar, wat ben je toch dik en vadsig! Trouwens, met je haar dat alle kanten behalve de goeie uitsteekt, kan je je toch niet buiten de deur vertonen? Je wil op dit moment geen mens onder ogen komen. Uit ellende pak je nog maar een graai uit de zak chips voordat hij hem helemaal leeg gegeten heeft. Je geeft hem nog een zwaar geïrriteerde opmerking over de zenderkeuze, waardoor je je nog ellendiger voelt omdat hij deze totaal negeert, herken je dit?
 

Versus…..

Jij met een evenwichtig zelfbeeld:

Hij ploft op die bank en jij snelt naar boven. Bind je haar tot een nonchalante knot, idd, een beurt bij de kapper is totaal niet overbodig, maar o zo praktisch zo’n elastiekje! Je doet dat leuke sporttenue aan en kijkt met een tevreden blik in de spiegel op de slaapkamer. Je geeft hem nog een vluchtige kus, welke hij over de afstandsbediening heen kijkend ongemerkt ontvangt. Je springt met een glimlach op je fiets, richting de sportschool. Heerlijk die frisse buitenlucht! Daar aangekomen word je overvallen door een heerlijke positieve vibe, je krijgt er energie van! Met gelijkgestemde laat je je hartslag flink oplopen net als het ritme van de muziek die uit de boxen galmt. Bij thuiskomst, kruip je, moe maar zeer voldaan, gezellig naast hem op de bank om jouw ervaringen van die avond met hem te delen. Jouw energie en uitstraling spreken boekdelen, terwijl jij dat niet eens in de gaten hebt. Jij hebt je avond ingevuld op de manier waar jijgelukkig van wordt, je straalt dit geluk automatisch uit naar anderen, je hebt mensen op de sportschool gelukkig gemaakt met jouw aanwezigheid, je partner baalt waarschijnlijk diep van binnen dat hij die zak chips in z’n eentje soldaat heeft gemaakt en jij zo bruisend van energie thuis komt. Terwijl jij de door hem leeggegeten zak chips opruimt pakt hij je bij je billen en zegt dat je er goed uit ziet!

Nou?

Welke versie van jezelf vind je partner het leukst denk je?

En nog veel belangrijker, welke versie van jezelf vind jij het leukst?

Om even terug te komen op de vraag van mijn coachee met een laag zelfbeeld, “heeft niemand last van haar laag zelfbeeld?” Dit antwoord laat ik aan haar omgeving over, maar ongetwijfeld is het een groot gemis, want wanneer zij een leuker en vooral liever persoon voor zichzelf is, is ze dat dus ook automatisch voor haar omgeving, de oplossing: haar zelfbeeld verbeteren!

Het is toch zonde voor jezelf en je omgeving om niet de beste versie van jezelf te zijn?

Wat zijn mogelijke oorzaken van een laag zelfbeeld?

Te weinig of zelfs geen waardering, respect, veiligheid en verbondenheid zijn vaak de oorzaken van een te laag zelfbeeld. Dit kan komen door negatieve ervaringen vanuit je jeugd (bv pestgedrag) of de omgeving waarin je bent opgegroeid. Ook kan het zijn dat je in je liefdesrelatie weinig tot geen verbondenheid, waardering en respect ervaart, waardoor je verlangen naar goedkeuring alsook je angst tot afkeuring wordt versterkt. Om bovenstaande redenen is het voor een persoon met een laag zelfbeeld des te belangrijker hoe andere mensen over je oordelen en je beoordelen.

Herken je jezelf in deze blog?

Dan is het voor jou tijd om je zelfbeeld te verbeteren!

Ik heb 2 oefeningen voor je: 

1.Schrijf je negatieve gedachte op en leg deze onder een vergrootglas, analyseer deze gedachte. 

Wat denk je over jezelf? 

Waarop is deze gedachte gebaseerd? 

Wie zegt dat het zo is? 

Waar komt deze gedachte vandaan?

Is het een feit of een bedenksel in jouw hoofd? 

Is je verwachting reëel? 

Is dit 1 van de vele hoge verwachtingen en eisen die je aan jezelf stelt, en zijn ze dus gebaseerd op jouw kritische gedachtepatroon? 

2.Focus

 Je zou je kunnen focussen op 1 ding waar jij succesvol in wilt zijn. Het meest belangrijke in je leven. Leg deze lat zo hoog jij wil (binnen het realistische nivo natuurlijk). 

En ga daar helemaal voor! 

Je zult zien doordat je focus daarop komt te liggen je niet meer overal perfect in wil (en kunt) zijn.

Natuurlijk kun je deze nummer 1 na een tijdje inwisselen voor een ander belangrijk doel in je leven. Belangrijk bij deze oefening is dat je leert focussen op 1 ding i.p.v. op alles wat je voorbij ziet komen.

Conclusie

Wist je dat veel mensen die een laag zelfbeeld hebben perfectionistisch zijn? Ze hebben ambitieuze karaktertrekken. Door te denken dat je overal succesvol en foutloos in moet zijn, faal je continu.

Een laag zelfbeeld vergroten heeft niets te maken met de resultaten die je wel of niet boekt, maar vooral met hoe jij denkt. Hoe positiever je denkt, hoe makkelijker het wordt om ook positief te handelen. Je zult merken dat ook je omgeving positiever wordt. Zorg ervoor dat je je gedachten opschrijft en analyseert: is je gedachte feit of fictie? 

Focus op 1 ding waar jij in wilt uitblinken, en laat de wens om in alles perfect te zijn varen.

Herken jij jouw laag zelfbeeld en ben jij er aan toe om je zelfbeeld te verbeteren?

Schroom niet om vrijblijvend contact met me op te nemen. Als Coach zelfvertrouwen help ik jou graag verder!

De stap naar een evenwichtig zelfbeeld is veel kleiner dan je misschien denkt.