Ben jij een pleaser?

10 kenmerken van een pleaser voor jou op een rij.

"Ik vind het nog altijd heel fijn wanneer mensen me goed, lief en aardig vinden, maar ga niet meer mijn grenzen over om dat te bereiken." 

Ik ben een pleaser, jij?

 • Zelf word ik er gelukkig van om het anderen naar hun zin te maken. 
 • Doe mijn uiterste best om mijn werk goed te doen en vind het fijn wanneer ik het idee heb dat anderen mij nodig hebben. 
 • Van nature laat ik liever een ander een keuze maken. 
 • Opgeven vind ik super moeilijk en dat doe ik daarom nagenoeg nooit. Ik zie in dat opgeven, of een verandering doorvoeren, in sommige gevallen toch echt een betere keuze zou zijn, waardoor ik tegenwoordig de opties overweeg. 
 • Nee zeggen gaat steeds beter, daar heb ik altijd erg veel moeite mee gehad omdat ik bang ben een ander teleur te stellen.
 • Ik vind het nog altijd heel fijn wanneer mensen me goed, lief en aardig vinden, maar ga niet meer mijn grenzen over om dat te bereiken. 
 • Ik kies er vaak voor om conflicten te vermijden, maar ga het delen van mijn mening of inzicht niet meer uit de weg.  

Yep, ik kan wel zeggen dat ik tot de pleasers behoor. 

 

Bewustwording helpt me

Sinds ik me ervan bewust ben dat ik een pleaser ben, heb ik mezelf een methode aangeleerd waardoor ik bewust keuzes kan maken. Keuzes of ik wel of juist niet luister naar de pleaser in mij. 

Ik neem de tijd die ik nodig heb om even stil te staan voordat ik voor mezelf de keuze maak: 

-of ik de dingen voor een ander doe, 

-of ik een conflict uit de weg ga,

-of ik op een vraag of tegen een opdracht ja of nee zeg,

-of ik mezelf wegcijfer,

-of ik op de voorgrond treed om mijn verhaal te doen, 

-het punt waar mijn grens wordt bereikt, etc, etc.

Wat deze methode mij brengt?

 • – Rust en ontspanning, ik heb meer tijd en neem meer momenten om dichtbij mezelf te komen, wat wil en wat vind ik?
 • – Ik doe vaker dingen die ik fijn vind (ik heb herontdekt welke dingen dat ook alweer zijn, ik was het even kwijt).
 • – Het woordje “moet” probeer ik zoveel mogelijk te vermijden, en gebruik ik bijna niet meer.
 • – Ook ervaar ik meer plezier, ik ben meer relaxed waardoor ik meer geniet en plezier haal uit de kleinste dingen.
 • – Gek genoeg, deze had ik zelf nl nooit verwacht, krijg ik veel meer waardering vanuit mijn omgeving, er wordt met meer respect met me omgegaan.
 • – Vanuit mijn omgeving hoor ik terug dat ik meer kracht en zelfvertrouwen uitstraal dan ooit tevoren.
 • – Sinds ik vaker voor mezelf kies, heb ik naast zelfvertrouwen, een gezonde dosis zelfliefde opgebouwd. Het is zo fijn om deze liefde met anderen te delen!
 • – Ik mag wel zeggen dat de bewustwording van de pleaser in mij, me veel geluk brengt!

10 kenmerken van de pleaser op een rij:

Herken jij jezelf in de volgende kenmerken:

1. Het geluk van een ander staat hoger op de prioriteitenlijst van de pleaser dan haar/zijn eigen geluk

Je vindt het belangrijker dat je naasten gelukkig zijn dan dat je dat zelf bent. Je doet liever dat vervelende klusje zelf, dan dat je het van de ander verlangt. Je kiest de vakantiebestemming waarvan jij denkt dat zij daar het liefste heen gaan. Je kijkt steeds maar weer de televisieprogramma’s welke je partner uitkiest. 

2. De pleaser vindt het lastig om hulp te vragen

Een ander hulp bieden vind je heel fijn, maar o wee als je zelf hulp zou kunnen gebruiken. 

Dat vind je ontzettend moeilijk omdat:

– Je denkt alles alleen op te kunnen lossen. 

– Je wil niemand opzadelen met jouw probleem. 

– Jij hebt de overtuiging dat jij de tijd van de ander niet waard bent. 

– Je bent bang zeurderig, ontevreden of zeikerig over te komen.

3. Nee zeggen is een uitdaging voor elke pleaser

Ja zeggen lijkt de weg van de minste weerstand. Dat is misschien op de korte termijn zo, maar wanneer je te vaak ja zegt, terwijl je eigenlijk nee bedoelt, loop je vroeg of laat vast. Dit zijn o.a. de ja’s op: 

 • – een simpele, concrete vraag, 
 • – het uitvoeren van een taak, 
 • – het blijven vasthouden aan gewoontes en patronen, 
 • – maar ook het ingaan op een uitnodiging terwijl je je had voorgenomen dit weekend eens lekker thuis te blijven.

4. De pleaser vraagt zich continu af wat anderen van hen denken

Ondanks je onmogelijk in het hoofd van een ander kunt kijken, houdt het je toch mateloos bezig wat de ander van je zal denken. Je laat daarvoor zelfs dingen “doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg”, wie kent hem niet? Of misschien deel je mooie gebeurtenissen bewust niet met anderen, omdat je bang bent dat zij er totaal anders over denken en het niet met je eens zullen zijn.

5. Alleraardigst en lief gevonden worden is heel belangrijk voor een pleaser

Je bent de allemansvriend. Je wil het altijd voor iedereen goed doen, zodat iedereen je aardig zal vinden en dus niemand slecht over je zal denken of praten. 

6. De pleaser gaat tot het uiterste om zichzelf te bewijzen en geeft niet snel op

Noem het perfectionisme of iets wat daar dichtbij in de buurt komt. Het goed, beter, best willen doen. Het maakt niet uit hoeveel tijd het je kost. Niemand zal ooit tegen je zeggen dat je de kantjes ervan af loopt. Je vindt het een heerlijk gevoel wanneer je denkt dat anderen je nodig hebben, ze afhankelijk van je zijn. Opgeven is geen optie, dit kan soms ook leiden tot eindeloos doorgaan met dingen doen die eigenlijk helemaal niet bij je passen.

7. Voor conflicten is de pleaser allergisch, deze gaat hij/zij liever uit de weg

Je wilt ten alle tijden de goede vrede bewaren. Je past je liever aan dan dat er een conflict zou kunnen ontstaan. Zelfs bij een conflict dat speelt tussen anderen, voel jij je zeer ongemakkelijk. Je zult altijd bemiddelen om het conflict zo snel mogelijk uit de wereld te helpen.

8. De pleaser verontschuldigt zich om de haverklap, en wuift complimenten weg

Je smijt met het woord “sorry”: Sorry, mag ik even wat vragen? Sorry, dat ik zo kom binnen vallen, Sorry, ga jij maar voor hoor! etc. 

Wanneer je een compliment krijgt, zeg je zelden “dankjewel!”. Je geeft eerder een verklaring weg, of je bagatelliseert het compliment. B.v.: “Wat een leuk jurkje heb je aan!”, Pleaser: “O, dit is toch al een oud jurkje dat ik in de opruiming heb gekocht.”

9. Keuzes maken is erg moeilijk voor een pleaser

Liever laat je de ander kiezen, zo kun jij onmogelijk een verkeerde keuze maken. De twijfel slaat vaak toe wanneer jijzelf voor een keuze staat, omdat jij nu eenmaal de meningen van anderen erbij betrekt en zwaar laat meewegen. 

10. Feedback geven vind je moeilijk

Pffff, dat is een lastige. Zelf ben je blij wanneer iemand je feedback geeft, maar feedback geven is toch een heel ander verhaal. Jij wil toch niemand kwetsen? Heb ik het wel bij het rechte eind? Wat denkt de ander erover? En zo relevant is het tenslotte ook weer niet. 

Ben jij een pleaser?

Herken jij je in bovenstaande gedragingen?

Welcome to the club!

NO WORRIES! Zolang jij de pleaser in jou de baas bent, is het, mijn inziens, een hele mooie eigenschap waar je nooit afscheid van mag nemen.

Wanneer jij merkt dat de pleaser in jou te vaak een loopje met je neemt, is het misschien tijd om daar wat bewuster mee om te leren gaan. 

Het zal je meer rust, plezier en ontspanning, liefde en geluk opleveren.

Weet je niet precies waar je moet beginnen en zou je hierbij hulp kunnen gebruiken?
Neem dan de eerste stap en 📞 / 📱 / 📬 me om een GRATIS kennismakingsgesprek in te plannen.
Wil jij wekelijks 👉 TIPS ontvangen hoe jij je zelfvertrouwen, zelfliefde en geluk kunt ervaren?
Schrijf je dan nu GRATIS in!
Zorg goed voor jezelf!🍀❤️🦚